Gemengde btw-plichtigen: verplichtingen en rapportagevereisten opnieuw bijgestuurd

Sinds 1 januari 2023 moeten gemengde btw-plichtigen die hun btw-aftrek willen berekenen aan de hand van de methode van het werkelijk gebruik, dit vooraf melden aan de btw-administratie.  Sinds begin 2024 werd deze kennisgevingsplicht, via de Wet houdende diverse bepalingen van 23 november 2023, uitgebreid naar:

  • de gemengde btw-plichtigen die hun btw-aftrek berekenen via het algemeen verhoudingsgetal en
  • de gedeeltelijke en gemengde belastingplichtigen die het werkelijke gebruik toepassen. 

Met ingang van 1 januari 2024 geldt de kennisgevings- en meldingsplicht dus voor alle gemengde btw-plichtigen. Het betreft een eenmalige kennisgeving en een jaarlijkse mededeling van specifieke gegevens via de periodieke btw-aangifte. Maar wat en hoe moet er nu juist gecommuniceerd worden?

De kennisgeving verloopt via formulier e604A. Ondernemingen die op 31 december 2024 al gebruikt maakten van het algemeen verhoudingsgetal moeten echter een formulier e604B gebruiken. 

Via het KB van 17 december 2023 werden ondertussen de na te leven formaliteiten voor gedeeltelijke btw-plichtigen gepubliceerd in het Belgisch Staatblad. 

De vanaf dit jaar ingevoerde verplichting voor gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen die het werkelijk gebruik toepassen (eigen keuze of verplicht) om jaarlijks aan de fiscus mee te delen in welke mate hun input-btw slaat op kosten die worden gebruikt voor de activiteiten met recht op aftrek, die zonder recht op aftrek en de gemengde kosten, blijft echter de gemoederen beroeren.  Recent voorzag de fiscus enkele bijkomende toleranties.  

Tijdens het seminarie krijgt u op praktische wijze (via cases) een overzicht van de bijgestuurde aftrekregeling voor gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen. Hierbij wordt dieper ingegaan op de toegestane toleranties van de methode van het werkelijk gebruik en het algemeen en bijzonder verhoudingsgetal.

Tot slot wordt in het seminarie bekeken welke praktische problemen (kunnen) opduiken bij de toepassing van de regeling en hoe deze verholpen kunnen worden.
 

Partner THE VAT HOUSE , Prof. FHS
Prijs:
€ 165

Het seminarie duurt 2 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
-

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

-

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

-

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

bib