We zien u graag (terug)komen … met uw kortingsbon, voucher, zegel of waardebon
Weet u wat gedaan als uw klant met een kortingsbon, voucher, zegel of waardebon betaalt?
Door technologische ontwikkelingen en commerciële innovatie heeft het aanbod van vouchers een enorme vlucht genomen, zowel wat omvang van gebruik als complexiteit betreft. Ook mede door de economische crisis wordt de laatste tijd meer en meer gebruik gemaakt van o.a. kortingsbonnen, tijd dus om de btw-regeling op te frissen.
Omdat de bestaande btw-regels niet langer voldeden om het gebruik van vouchers op een juiste wijze fiscaal te behandelen werd de btw-regelgeving op Europees vlak gewijzigd door de Richtlijn 2016/1065/EU om alzo te komen tot een meer duidelijke, uniforme en consistente btw-behandeling. België heeft de Europese btw-regeling via de Wet van 11 februari 2019 verankerd in het Belgisch btw-recht.
Omdat de nieuwe regels reeds op 1 januari 2019 in werking traden, publiceerde de fiscus onder tijdsdruk, nog voordat de wet in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, een eerste FAQ-circulaire waarin de btw-behandeling van vouchers op een rijtje werd gezet. Medio september 2020 werd er een nieuwe toelichting gepubliceerd in de vorm van een circulaire, die enkele nieuwigheden toevoegt aan de FAQ-circulaire van 2018. Ondanks de nieuwe circulaire blijven er toch enkele prangende vragen onbeantwoord, zoals het begrip “handelen in eigen naam”, concrete toepassingen van het afwijkend regime op het commissionairsprincipe, de specifieke problematiek van vouchers voor reizen, …
Dat er nog onduidelijkheden bestaan over het begrip “voucher” moge duidelijk blijken uit de vele rechtspraak. Recentelijk heeft ook het Hof van Justitie zich een paar keer uitgesproken over kortingen en betalingen die een onderneming doet aan haar klanten: in welke gevallen kunnen deze effectief als een korting worden beschouwd? Hoe verloopt één en ander in een internationale context? Wanneer kan een ‘stadskaart’ gekwalificeerd worden als een voucher?
In dit seminarie komen onder meer volgende aspecten aan bod op basis van een grondige studie van de voucherrichtlijn:
- onderscheid tussen ‘vouchers’, ‘kortingsbonnen en betaalmiddelen’
- onderscheid kortingbonnen en ‘geld terug’-bonnen;
- onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik;
- btw-heffing inzake handelingen met betrekking tot vouchers;
- maatstaf van heffing bij de overdracht van vouchers;
- de rol van tussenpersonen bij de verkoop van vouchers;
- de btw-behandeling van de niet-ingewisselde vouchers;
- het moment van opeisbaarheid van de btw;
- optimalisatiemogelijkheden van het gebruik van vouchers;
- de btw-regeling van vouchers die niet worden ingewisseld en vervallen;
- ‘financiële en commerciële kortingen” vs ‘kortingbonnen’ en ‘geld terug’-bonnen;
- aankoopbonnen in het kader van een garantieverplichting.
22/162 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023 | 7390
22/162 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023 In winkelkar:22/162 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee

Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.
