Het doorrekenen van kosten: btw en inkomstenbelastingen onder de loep
Zowel inzake btw als inzake inkomstenbelastingen blijft de doorrekening van kosten en/of diensten vragen oproepen en vormt het een bron van discussies.
De doorrekening van kosten is op btw-gebied allesbehalve makkelijk en transparant. Er steken talrijke addertjes onder het gras die aanleiding geven tot discussies... Denk hierbij aan:
- de maatstaf van heffing in combinatie met subsidies (welke kosten mogen bij de maatstaf van heffing worden toegevoegd (belastingen, rechten en heffingen);
- onroerende verhuur met btw;
- doorfacturatie van werk in onroerende staat;
- doorrekening van kosten als onderdeel van de prijs;
- doorrekening van restaurantkosten;
- doorfacturering van in het buitenland gemaakte kosten;
- wat bij gebruik van tussenpersonen;
- verhuur van voertuigen;
- voorschotten die voor rekening en ten name van een medecontractant werden gedaan;
- aparte facturen of gezamenlijke facturen;
- doorrekening van kosten binnen een btw-eenheid;
- vrijgestelde doorrekeningen;
- doorrekening van kosten van complexe handelingen;
- aftrekbaarheid van doorgerekende btw;
- nut van een btw-eenheid bij doorfacturatie;
- commissionairsprincipe;
- invloed van de plaatsbepalingsregels op de doorfacturatie van kosten/diensten;
- enz.
Op het vlak van de inkomstenbelastingen rijst de vraag of de terugbetaling van kosten of diensten tot de omzet of het bruto belastbaar inkomen moeten worden gerekend?
Wordt een onderscheid gemaakt tussen vennootschappen, particuliere ondernemers, beoefenaars van een vrij beroep, bedrijfsleiders of werknemers? Dient men bij een doorrekening van kosten een marge te realiseren?
Sommige kosten zijn bovendien slechts beperkt aftrekbaar, ook al hebben deze betrekking op de beroepswerkzaamheid. Wie dient de beperking toe te passen bij de doorrekening ervan? Deze vraag wordt concreet afgetoetst bij volgende cases: de cateringkosten, de (kartel)boetes, heffingen en belastingen en autokosten.
Blijvende bron van discussie is de fiscale behandeling van doorgerekende kosten waarvan de btw-aftrek of de aftrekbaarheid inzake inkomstenbelastingen aan beperkingen onderworpen is. Het risico bestaat dat de aftrekbeperkingen twee keer worden toegepast. Hoe is dat te verhinderen?
Een overzicht dat van belang is voor iedereen die te maken heeft met een adviserende en begeleidende functie binnen éénmanszaken en vennootschappen.
24/164 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 21/11/2024 | 8327
24/164 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 21/11/2024 In winkelkar:24/164 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 21/11/2024
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee

Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.
